Prečko 1a, Zagreb
+385 1 3855 855

Sistemska i datacentar rješenja

Image link

Disaster recovery rješenja

Područja upravljanja kontinuitetom poslovanja i oporavkom od katastrofe (eng. Business Continuity and Disaster Recovery) su u proteklih nekoliko godina postala jedna od najvažnijih tema u području informacijske tehnologije, ali i cjelokupnog poslovanja tvrtke.

Osim izgubljenih podataka povećavaju se mjerljivi i nemjerljivi troškovi poslovanja. Smatrajući kako planovi kontinuiteta poslovanja i oporavka od katastrofe nisu nužni za poslovanje, značajan broj tvrtki je izgubio ključne podatke. Rezultati su značajni gubici i zastoj poslovanja.

CS Computer Systems pruža integrirane informacijske usluge kojima pokriva sve segmente tržišta informacijskih, sistemskih i komunikacijskih tehnologija što uključuje područja upravljanja kontinuitetom poslovanja i oporavkom od katastrofe.

Disaster recovery rješenja svrstavaju se u nekoliko kategorija koje se međusobno razlikuju po vremenu potrebnom za ponovnu uspostavu sustava. Konačan izgled i dizajn sustava uvelike ovisi o vrsti poslovanja, veličini tvrtke ili organizacije te broju zaposlenika.

Implementaciju navedenih rješenja i kreiranje plana oporavka (Disaster Recovery Plan – DRP) baziramo na virtualizacijskim tehnologijama, diskovnim sustavima i mrežnim tehnologijama u kojima se potpuno prilagođavamo potrebama i ciljevima klijenta po pitanju ciljane točke i vremena oporavka. (RPO – Recovery point objective, RTO – Recovery time objective).

Za više informacija pošaljite upit
Image link

Poslužiteljski i operativni sustavi

U današnje vrijeme velikog protoka informacija i obrade istih važno je imati dovoljno resursa koji su u mogućnosti te informacije kvalitetno i brzo procesuirati, kako u svrhu zadovoljavanja potreba poslovanja tako i stjecanja konkurentske prednosti, što je od vitalnog značenja za svaku organizaciju bez obzira na veličinu i djelatnost kojom se bavi.

Za manje organizacije namijenjeni su tower poslužitelji, za srednje i velike rack poslužitelji, dok plošni ili blade poslužitelji idealni su za organizacije koje imaju potrebu za velikim brojem poslužitelja. Zbog dizajna plošne poslužiteljske infrastrukture postoje prednosti nad klasičnim rješenjima, poput uštede na prostoru i potrošnji električne energije.

Iza nas je značajno iskustvo projektiranja Windows i Linux platformi koje su temeljne grupe operativnih sustava koje se implementiraju kod naših korisnika. Zahvaljujući brojnim certificiranim inženjerima i njihovom iskustvu iz područja poslužitelja i operativnih sustava uspješno su realizirani mnogobrojni projekti u skladu sa potrebama naših poslovnih korisnika.

Naše iskustvo je garancija vrhunskog dizajna te odgovorne implementacije heterogenih rješenja uz korištenje inovativnog, progresivnog te skalabilnog pristupa.

Za više informacija pošaljite upit
Image link

Privatna, javna i hibridna cloud rješenja

Evolucija virtualizacijskih tehnologija dovodi nas do cloud tehnologija (usluga u oblaku). U osnovi, cloud tehnologije omogućavaju odvajanje fizičkih poslužitelja od potrebe za računalnim resursima (procesorsku resursi, radna memorija, diskovni prostor, mreža). Korisnik cloud rješenja na raspolaganje dobiva skalabilne računalne resurse bez potrebe da vodi računa o detaljima fizičkih poslužitelja, dizajnu mreže i sustava za pohranu podataka.

Osnovni modeli implementacije cloud rješenja su javni, privatni te hibridni cloud. Kod javnog modela korisnik računalne resurse unajmljuje od javno dostupnog pružatelja usluge. Privatni model implementacije podrazumijeva konzumaciju računalnih resursa iz vlastitog podatkovnog centra. Hibridni model implementacije je mješavina javnog i privatnog, dio resursa koje korisnik ima na raspolaganje dolazi iz privatnog a dio iz javnog cloud rješenja.

Usluge koje CS nudi iz područja virtualizacije i cloud tehnologija su:

  • Projektiranje i implementacija privatnog cloud rješenja
  • Projektiranje i implementacija javnog cloud rješenja
  • Projektiranje i implementacija hibridnog cloud rješenja
Za više informacija pošaljite upit
Image link

Sigurna pohrana podataka

Na dostupnosti informacija i podataka u svakodnevnom poslovanju oduvijek se stavljao poseban naglasak. U vrijeme informatizacije svih segmenata poslovanja, gubitak informacija predstavlja ozbiljan problem, koji može dovesti do prestanka poslovanja subjekta.

CS Computer Systems na području pohrane podatka već duži niz godina pruža uslugu projektiranja, implementacije te održavanja sustava za sigurnosnu pohranu podataka vodećih proizvođača opreme i softvera.

Nudimo sljedeće usluge iz domene sigurne pohrane podataka su:

  • Projektiranje i implementacija
  • Projektiranje sustav za brzi oporavaka (DR- Disaster Recovery)
  • Izrada dokumentacije i implementacije Bussines continuity-a
  • Upravljanje i nadzor sustava za pohranu podataka
  • Podrška i savjetovanje
Za više informacija pošaljite upit
Image link

Virtualizacija IT infrastrukture

Moderni podatkovni centar danas je nezamisliv bez virtualizacijskih tehnologija. Počevši od osnovne virtualizacije poslužitelja pa do virtualizacije sustava za pohranu podataka i mreže, radi se o tehnologijama na kojima se temelji podatkovni centar budućnosti.

Najstarija i najzrelija među virtualizacijskim tehnologijama, virtualizacija poslužitelja, omogućava izvođenje više operacijskih sustava na jednom fizičkom poslužitelju što znači da je moguće konsolidirati više fizičkih poslužitelja na jedan poslužitelj. Konsolidacijom poslužitelja štedimo na nabavi hardvera te njegovom održavanju. Također, značajne uštede postižu se na smanjenoj potrošnji električne energije za napajanje i hlađenje poslužitelja.

Na području virtualizacije IT infrastrukture CS ima dugogodišnje iskustvo te pruža sljedeće usluge:

  • Projektiranje i implementacija virtualne infrastrukture
  • Virtualizacija fizičkih poslužitelja te konsolidacija u virtualnu okolinu
  • Dizajn i implementacija DR rješenja za virtualnu okolinu
  • Implementacija sustava za anti-virusnu i antimalware zaštitu u virtualnoj okolini
Za više informacija pošaljite upit
Image link

Containerization (kontejnerizacija)

Kontejnerizacija je proces implementacije softvera koji povezuje kod aplikacije sa svim datotekama i bibliotekama koje su joj potrebne za pokretanje na bilo kojoj infrastrukturi. Tradicionalno, da biste pokrenuli bilo koju aplikaciju na svom računalu, morali ste instalirati verziju koja odgovara operativnom sustavu vašeg stroja. Na primjer, trebali ste instalirati Windows verziju softverskog paketa na Windows stroj. Međutim, s kontejnerizacijom možete stvoriti jedan softverski paket ili spremnik koji radi na svim vrstama uređaja i operativnih sustava. Aplikacije se pakiraju sa svim potrebnim podsustavima u jedinstveni zajednički spremnik – „container“.

Prednosti kontejnerizacije:

  • Prenosivost – programeri softvera koriste kontejnerizaciju za implementaciju aplikacija u više okruženja bez ponovnog pisanja programskog koda.
  • Skalabilnost – spremnici su lagane softverske komponente koje rade učinkovito. Na primjer, virtualni stroj može brže pokrenuti kontejnersku aplikaciju jer ne treba pokretati operativni sustav
  • Agilnost – kontejnerske aplikacije izvode se u izoliranim računalnim okruženjima. Programeri softvera mogu otkloniti probleme i promijeniti kod aplikacije bez uplitanja u operativni sustav, hardver ili druge sustave što skraćuje razvojni ciklus.

CS ima bogato iskustvo u implementaciji i integraciji kontejnerskih servisa, baziranih na Kubernetes/Openshift platformi, te orkestraciji kroz Gitlab/Jenkins/Ansible orkestracijske alate.

Za više informacija pošaljite upit
Image link

Apache Kafka

Apache Kafka je integrirana platforma za obradu podataka u stvarnom vremenu, optimizirana za visoku propusnost te nisku latenciju, te se često koristi kao zamjena za tradicionalne MQB (Message Queue Broker) proizvode.

Kafka nudi:

  • sustav objave i pretplate na tok zapisa
  • trajnu, redoslijednu pohranu zapisa
  • procesiranje zapisa u realnom vremenu

CS nudi usluge implementacije i integracije Apache Kafke u skladu sa zahtjevima korisnika.

Za više informacija pošaljite upit
Image link

Nadzor i upravljanje IT infrastrukturom

Kako bi se osigurao neprekidni i pouzdani rad cjelokupne IT infrastrukture bitno je u svakom trenutku imati uvid u ključne parametre rada uređaja unutar sustava i samih sustava. Također je bitno, ukoliko se dogodi kvar ili pogreška, u najkraćem vremenu saznati za to kako bi reakcija uslijedila što prije i smanjila ukupno vrijeme nedostupnosti te smanjila vjerojatnost nastajanje daljnje štete na infrastrukturi. Upravo to omogućuje korištenje sustava za upravljanje i nadzor IT infrastrukturom.

Korištenje sustava za nadzor i upravljanje IT infrastrukturom administratorima omogućuje:

  • Stalan uvid u ključne parametre sustava i uređaja u sustavu
  • Pravovremenu informaciju o pojavi pogreške uz pomoć elektroničke pošte i mnogih drugih kanala obavještavanja
  • Upravljanje konfiguracijskim datotekama mrežnih uređaja
  • Analizu i korelaciju događaja vezanu uz sigurnost IT sustava
  • Upravljanje administratorskim pristupom mrežnim uređajima

CS nudi implementaciju i integraciju sustava za nadzor i upravljanje infrastrukturom u skladu s modernim zahtjevima u industriji, pritom omogućavajući korisnicima ostvarenje stabilnijih IT sustava. Pri tome se koriste alati vodećih svjetskih IT proizvođača kao što su ManageEngine, Paessler ili Cisco te rješenjima otvorenog koda (Zenoss, Zabbix, Oxidized itd.) koja omogućuju maksimalnu modifikaciju i prilagodljivost zahtjevima korisnika.

Za više informacija pošaljite upit
Image link

Sustavi za prikupljanje, obradu i analizu podataka (Elastic)

Kako napreduje IT, tako napreduje i veličina samih sustava potrebnih za određenu svrhu. Od operativnih sustava, do raznih tipova aplikacija pisanih u različitim programskim jezicima. Većina sustava ima svoj način i format spremanja podataka, što u velikim sustavima nije moguće pratiti bez centralnog mjesta za spremanje i obradu.

CS nudi implementaciju i integraciju sustava za prikupljanje i obradu podataka u skladu s modernim zahtjevima u industriji. Pritom omogućavajući korisnicima ostvarenje preglednijih, i sigurnijih sustava. Neke od tehnologija uključuju QRadar, Graylog, Fluentd, i vjerojatno najpoznatiji, ELK stack.

To su sustavi koji omogućuju primanje podataka iz bilo kakvih izvora, u bilo kojem formatu, te vam daju razne načine kako da ih standardizirate prema svojim potrebama.

Centralizirano mjesto za prikupljanje, obradu i analizu podataka donosi:

  • Jedno mjesto za pregled cijelog sustava
  • Lako upravljanje vremenom zadržavanja podataka
  • Dodatne opcije analitike
  • Mogućnost detaljnih forenzičnih pregleda
  • Prilagođene obavijesti ovisno o podatcima
  • Skalabilnost sustava
Za više informacija pošaljite upit
Image link

Automatizacija

U današnje doba, gdje je vrijeme resurs koji se teško nađe, ljudi se sve češće okreću automatizaciji sustava radi same autonomije obavljenog posla. Tako nam korištenje automatizacije omogućuje brojne benefite, kao na primjer:

  • povećanje efikasnosti i pouzdanosti
  • uklanjanje repetitivnih procesa
  • orkestracija naprednih zadataka:
    • kontinuirana integracija
    • implementacija ažuriranja bez prekida sustava
  • instalacija i konfiguracija sustava
  • implementacija programa

CS Computer Systems ima veliko iskustvo implementacije automatiziranih rješenja kod svojih klijenata za razne zadatke, kao na primjer:

  • prikupljanje i obrada podataka, te slanje istih u obliku raznih izvještaja
  • autonomnost u smislu održavanja VM-ova (kreiranje, instalacija, migriranje, brisanje)
  • razna podešavanja operacijskih sustava (Linux, Unix, Windows)za potrebe sigurnosti

Naše iskustvo nam omogućuje visoku razinu automatizacije i autonomnosti, pri čemu koristimo Ansible, AWX, Red Hat Ansible Automation Platform.

Za više informacija pošaljite upit